Voorbije activiteiten - 2009

Een overzicht van de voorbije activiteiten uit 2009, georganiseerd door - of ingericht met medewerking van - de Erfgoedkamer. Klik hier om terug te keren naar de aankomende activiteiten of bekijk de evenementen uit een ander jaar: 2008, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 en 2022.

22ste Dorpsquiz (door Gezinsbond Leefdaal)

Wanneer? zaterdag 17 januari 2009, om 20 uur
Waar? Parochiaal centrum, Leefdaal
Toegang 3 euro, 2 euro voor jongeren

De Gezinsbond van Leefdaal organiseert naar jaarlijkse traditie haar dorpsquiz. Deze maal wordt het alleen iets moeilijker, aangezien de Erfgoedkamer enkele vragen over ons dorp opstelde.

Algemene ledenvergadering 'De Sint-Pieterskerk van Bertem'

Wanneer? woensdag 11 februari 2009, om 20 uur
Waar? zaal De Vleugt (gemeentehuis Bertem)
Toegang gratis voor leden, 5 euro voor niet-leden

Johan Breugelmans - voorzitter van de kerkfabriek Sint-Pieter - houdt een lezing houden over de Sint-Pieterskerk van Bertem. Dit romaans bouwwerk is reeds 1000 jaar oud en heeft een rijke en interessante geschiedenis. De spreker is geboren te Aarschot maar woont sinds 1988 in onze gemeente. Hij is ondervoorzitter van de Hertogelijke Aarschotse Kring voor Heemkunde (H.A.K.V.H.).

Aperitiefconcert 'Van Kerstmis tot Pasen' van de Sint-Stevensgilde

i.s.m. de Cultuurraad Bertem en de Erfgoedkamer

Wanneer? zondag 29 maart 2009, om 10.30 uur
Waar? St.-Bartolomeuskerk, Korbeek-Dijle
Toegang 6 euro in voorverkoop

Onder het thema 'Van Kerstmis tot Pasen' of 'Van Geboorte tot Verrijzenis' brengt de Sint-Stevensgilde u liederen met religieuze en profane klassieke inslag. Tevens krijgt u de mogelijkheid om onder deskundige begeleiding van Gilbert Vandezande, Sophie Dargent en Cyriel Letellier het monumentale Sint-Stefanusretabel te bezichtigen. Kaarten in voorverkoop kosten 6 euro (aperitief inbegrepen) en kunnen bekomen worden bij onze bestuursleden en tijdens onze algemene ledenvergadering.

Erfgoeddag - tentoonstelling 'Uit de lucht gevallen'

Een B24-bommenwerperdoor Cultureel Erfgoed Annuntiaten Heverlee, Dirk Vander Hulst en de Erfgoedkamer

Wanneer? zondag 26 april 2009, van 10 tot 18 uur
Waar? Heilig-Hartinstituut, Naamsesteenweg 355, 3001 Heverlee
Toegang gratis

In het kader van de jaarlijkse Erfgoeddag, dit jaar op zondag 26 april 2009 zal door de vzw Cultureel Erfgoed Annuntiaten Heverlee, de Erfgoedkamer Bertem vzw en luchtvaartarcheoloog Dirk Vanderhulst (uit Sint-Joris-Weert) in het gebouw Immaculata (gebouwd in 1939) van het H. Hartinstituut te Heverlee een tentoonstelling worden samengesteld rond de Engelse piloten die boven ons grondgebied opereerden in W.O.II. Zoals bekend stortte op zondag 26 november 1944 een Amerikaans vliegtuig van het type Liberator B24 neer op het huis, voorheen herberg 'Het Herderinnetje' aan het kruispunt van de kasteeldreef met de A. Devriezestraat in Leefdaal. Het kwam terug van een missie in de buurt van Hamburg maar geraakte op zijn terugreis beschadigd door Duits afweergeschut. Eén zwaargewond bemanningslid had het vliegtuig reeds verlaten te Leuven maar sloeg jammerlijk te pletter. De andere zeven bemanningsleden konden zich redden met hun parachute. De boordschutter geraakte echter gewond en werd voor verzorging afgevoerd naar het Brits hospitaal te Heverlee.

Ter gelegenheid van deze tentoonstelling zal ook een brochure worden uitgegeven met uitgebreide informatie rond de historische context, de vlucht, het vliegtuig, zijn bemanning, de plaats van het ongeluk, de verhalen van de mensen die het hebben meegemaakt en de verzorging in het Brits hospitaal.

Tentoonstelling 'Mei 1940 - Onheilspellend begin'

Wanneer? zaterdag, zondag en maandag 30 en 31 mei en 1 juni 2009
Waar? refter gemeentelijke basisschool, Dorpstraat 540, Leefdaal
Toegang gratis

De Tweede Wereldoorlog ligt intussen al meer dan zestig jaar achter ons. Hoog tijd om na te gaan wat er bewaard is gebleven, en wat er bewaard moet worden. Op de Pinksterfeesten in Leefdaal zal de Erfgoedkamer daarom een tentoonstelling presenteren over de voorbereiding van de oorlog - met de bouw van de bunkers van de KW-linie die nog in ons landschap zichtbaar zijn - en het begin van de vijandelijkheden in onze gemeente: het strijdverloop, de soldaten, het militaire materiaal, de gesneuvelden en de burgerslachtoffers uit onze gemeente, de vluchtelingen en de plunderingen.

'Op een kier' - Verborgen erfgoed in Vlaams-Brabant

Wanneer? zondag 19 april, 17 mei, 21 juni en 19 juli 2009, van 10 tot 18 uur
Toegang gratis

De Erfgoedkamer zal dit jaar meewerken aan dit initiatief - met steun van de provincie Vlaams-Brabant - dat er op gericht is om elke derde zondag van april, mei, juni en juli enkele weinig toegankelijke monumenten op te stellen. U wordt er verwelkomd door mensen voor wie het monument of de site een bijzondere betekenis heeft en die u graag ook wat toelichting zullen geven en rondleidingen zullen verzorgen. Concreet zullen volgende monumenten van 14 tot 18 uur opengesteld worden:

  • Sint-Lambertuskerk, Leefdaal (enkel op 19/4 en 21/6 gidsbeurt om 15.00 u in de kerk met aansluitend bezoek aan het park van het kasteel)
  • Sint-Veronakapel, Leefdaal (enkel op 17/5 en 19/7 gidsbeurt om 15.00 u)
  • Sint-Pieterskerk, Bertem (gidsbeurt om 16.00 u) (kerk open van 16 tot 18 uur)
  • Sint-Bartolomeuskerk, Korbeek-Dijle (gidsbeurt om 14.00 u)
Voor meer informatie kunt u hier terecht.

'Wortel schieten in Bertem'

door de Landelijke Gilde Bertem en de Erfgoedkamer

Wanneer? dinsdag 2 juni 2009 om 19 uur 30 en zaterdag 26 september 2009

Je woont sinds kort of al vele jaren in Bertem, maar je kan je nieuwsgierigheid niet langer bedwingen. Je wilt eindelijk echt weten wat 'teussers' zijn, waar de 'Schipstraat' ligt en hoe je in plat Bertems een pintje moet bestellen. Of ook waarom de Corbiestraat zo heet en wat de breugelfeesten betekenden?

Landelijke Gilde en de Erfgoedkamer organiseren daarom een vrijwillge inburgerinscursus (met knipoog) voor nieuwe inwoners. Een unieke kans voor wie zich meer wil verdiepen in de wortels en graag gemakkelijker een praatje wil slaan met de iets oudere buurman of buurvrouw.

Op dinsdag 2 juni (19.30 - 22 uur) vindt een praktijksessie plaats, uiteraard begeleid door een uitgelezen schare van kenners van de lokale geschiedenis en gewoonten. Wie de sessies met vrucht beëindigt, wordt uitgenodigd op de plechtige overhandiging van de oorkondes van 'echte Bertemnaar' op de jaarmarkt eind september.

Het project 'Wortel schieten in Bertem', ingediend door Landelijke Gilde Bertem, werd bekroond en ondersteund door de Koning Boudewijnstichting - Fonds Delhaize.

Provinciale vergadering Heemkunde Vlaams-Brabant 'Het platteland'

Wanneer? zondag 14 juni 2009, aanvang om 9.30 uur
Prijs 45 euro

Heemkunde Vlaams-Brabant komt voor haar jaarlijkse provinciale vergadering naar Bertem! In de voormiddag zullen op het gemeentehuis verschillende voordrachten gegeven worden en de Prijs voor Heemkunde Vlaams-Brabant uitgereikt worden. Na een diner is een bezoek uitgestippeld aan verscheidene bezienswaardigheden in Bertem, Leefdaal en Korbeek-Dijle. Het volledige programma vindt u hier.

Dag van de genealogie in Korbeek-Dijle

Wanneer? zondag 30 augustus 2009 vanaf 11 uur 30
Waar? Parochiale Gebouwen, Nijvelsebaan 146, Korbeek-Dijle
Toegang gratis

Ter gelegenheid van Korbeek-Kermis zal de Erfgoedkamer de genealogie of familiekunde, in de schijnwerpers plaatsen. In de Parochiale Gebouwen zal vanaf 11.30 u doorlopend een tentoonstelling toegankelijk zijn van genealogische documenten (kwartierstaten, stambomen en stamreeksen) van vooral Korbeekse families. Ook vergrotingen van oude prentbriefkaarten van Korbeek-Dijle zullen speciale aandacht krijgen.

'Estaminet Erfgoedkamer' en tentoonstelling 'Vermakelijkheden in Bertem rond de eeuwwisseling'

Wanneer? zaterdag 26 september 2009 van 10 tot 17 uur
Waar? parochiezaal 'Ons Huis', Vossenstraat 4, Bertem
Toegang gratis

Tijdens de jaarmarkt wenst de Erfgoedkamer Bertem vzw een café uit de oude tijd, anno 1900, na te bouwen. Velen hebben het zelf meegemaakt en vele andere hebben het zeker horen zeggen dat er in het verleden heel wat meer drankgelegenheden waren in onze dorpen dan heden ten dagen. Uiteraard zag het alledaagse leven er helemaal anders uit dan nu. Het sociale leven en uitgangsleven was dan ook op een heel andere manier georganiseerd. Redenen genoeg om nog eens de sfeer van vroeger op te roepen en hoe kunnen we dat beter doen dan te proberen een café uit die periode na te bouwen.

Algemene ledenvergadering 'De heilige Hubertus: zijn leven, zijn collega's, zijn legende en het ontstaan van de jachtcultuur'

Wanneer? woensdag 18 november 2009, om 20 uur
Waar? zaal De Vleugt (gemeentehuis Bertem)
Toegang gratis voor leden, 2 euro voor niet-leden

Op 18 november 2009 vindt de algemene ledenvergadering plaats. Ditmaal zal Paul Van Bruystegem, ondervoorzitter van de Erfgoedkamer, een lezing houden met als titel 'De heilige Hubertus: zijn leven, zijn collega's, zijn legende en het ontstaan van de jachtcultuur'. Hiernaast zal de vergadering ook worden opgeluisterd door de 'Jachthoorngezellen van Meerdaelwoud'.