Voorbije activiteiten - 2011
Een overzicht van de voorbije activiteiten uit 2011, georganiseerd door - of ingericht met medewerking van - de Erfgoedkamer. Klik hier om terug te keren naar de aankomende activiteiten of bekijk de evenementen uit een ander jaar: 2008, 2009, 2010, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 en 2022.
Algemene ledenvergadering 'Een verdedigingslinie in mei '40 van Koningshooikt tot in Waver'
Wanneer? Woensdag 6 april 2011 om 20 uur
Waar? Lokaal dienstencentrum De Blankaart, Egenhovenstaat 22-24, Bertem
Toegang gratis voor leden, 5 euro voor niet-leden
Koen Demarsin en Julien Cannaerts brengen het gehele kader in beeld van deze verdedigingslinie die in mei '40 langsheen de Dijle doorheen Korbeek-Dijle liep. Restanten zijn nog te zien in onze drie dorpen. We komen er met een tentoonstelling nog uitgebreid op terug tijdens de Open Monumentendag op 11 september.
De twee sprekers brengen hierop nu een inleiding over de bouw, het opzet en de uitvoering van de verdedigingswerken in de aanloop naar de Meidagen '40.
Erfgoeddag 'Armoe troef'
i.s.m. het gemeentebestuur, OCMW, Lokaal dienstencentrum, WZC St.-Bernardus
Wanneer? Zondag 1 mei 2011, van 10 tot 18 uur (nog te bezoeken tot en met 27 mei 2011, op weekdagen tussen 10 en 16 uur)
Waar? Lokaal dienstencentrum De Blankaart, Egenhovenstaat 22-24, Bertem (parking via Paardenstraat)
Toegang gratis
Armoe? Zorg voor alle tijden!
Op deze tentoonstelling neemt de Erfgoedkamer je mee naar armoede in alle mogelijke facetten doorheen de tijden. Dit uitbeelden is echter geen gemakkelijke klus. Het archief van het OCMW en van de Zusters van Liefde van Gent, moederhuis van het klooster van Bertem, boden echter hulp. Ook werden sporen werden gezocht in de drie dorpen: Bertem, Korbeek-Dijle en Leefdaal.
Armoedebestrijding was oorspronkelijk vooral het werk van de Kerk. In elke parochie bestond een Tafel van de Heilige Geest. Na de Franse revolutie werden officiële "Burelen van Weldadigheid" opgericht, die uitgroeiden tot de OCMW's. In de Kerk ontstonden congregaties die zich om armoedebestrijding en onderwijs bekommerden, zoals onze Zusters van Liefde. De instelling van de sociale zekerheid en oprichting van gemeentelijke OCMW's waren reuzenstappen. Hiernaast bleef ook hulp aan personen en gezinnen door religieuze instellingen en vrijwilligers bestaan.
Doorlopend kan je in de cafetaria terecht voor een frisse pint of een paar overheerlijke pannenkoeken en koffie, ...
In de namiddag vanaf 14 uur kan je een kaartje komen leggen op het kaarttornooi.
'Op een kier' - Verborgen erfgoed in Vlaams-Brabant
Wanneer? Zondag 15 mei, 19 juni en 17 juli 2011, van 14 tot 18 uur
Waar? Sint-Pietersbandenkerk van Bertem, Sint-Bartholomeuskerk van Korbeek-Dijle, Sint-Lambertuskerk van Leefdaal en Sint-Veronakapel
Toegang gratis
Ook dit jaar worden deze monumenten opengesteld voor het publiek door de Erfgoedkamer, in samenwerking met de kerkraden, gemeente Bertem en provincie Vlaams-Brabant. Op 15 mei zijn er volgende activiteiten voorzien:
- In Bertem: gidsbeurten om 15 en 17 uur met om 16 uur een muzikaal intermezzo door Astrid Desantoine (solorecital harp) en om 17.30 uur brengt Ann De Lentacker (orgel) met 'Uit het leven gegrepen' een gevarieerd concert
- In Korbeek-Dijle: toelichting bij het retabel om 14.30, 15.30, 16.30 en 17.30 uur
- In Leefdaal: gidsbeurten om 15 en 17 uur
- In Sint-Verona: gidsbeurten om 15 en 17 uur
- In Bertem: gidsbeurten om 15 en 17 uur met om 16 uur een muzikaal intermezzo door Gert Amerlinck (orgel) en Ellen Van den Brande (cello)
- In Korbeek-Dijle: toelichting bij het retabel om 14.30, 15.30, 16.30 en 17.30 uur
- In Leefdaal: gidsbeurten om 15 en 17 uur. Om 16 uur wandeling naar en in de tuin van het kasteel.
- In Sint-Verona: gidsbeurten om 15 en 17 uur
- In Bertem: gidsbeurten om 15 en 17 uur met om 16 uur een muzikaal intermezzo door Gert Amerlinck (orgel) en Ellen Van den Brande (cello)
- In Korbeek-Dijle: toelichting bij het retabel om 14.30, 15.30, 16.30 en 17.30 uur
- In Leefdaal: gidsbeurten om 15 en 17 uur
- In Sint-Verona: gidsbeurten om 15 en 17 uur
Wilt u ook weten wat andere dorpen te bieden hebben? De brochure met het volledige programma vindt u nu op het gemeentehuis van Bertem of online op de website van provincie Vlaams-Brabant.
Wilt u ook weten wat andere dorpen te bieden hebben? De brochure met het volledige programma vindt u nu op het gemeentehuis van Bertem of online op de website van provincie Vlaams-Brabant.
Tentoonstelling 'Onderwijs in Leefdaal'
Wanneer? zaterdag, zondag en maandag 11 (van 16 tot 20 uur), 12 (van 10 tot 20 uur) en 13 (van 14 tot 17 uur) juni 2011
Waar? refter gemeentelijke basisschool, Dorpstraat 540, Leefdaal
Toegang gratis
> Een fotoverslag kunt u hier vinden.
Tijdens de Pinksterfeesten van 11/06 tot 13/06 toont de Erfgoedkamer in de refter van de gemeenteschool de geschiedenis van het plaatselijke onderwijs. Het begon met een koster die in de winter een deel van de dorpsjeugd wat leerde lezen en schrijven. Vele onderwijzers en onderwijzeressen - zusters en leken - later, is de school uitgegroeid tot wat zij nu is: een instelling met ruim vierhonderd leerlingen en de belangrijkste tewerkstelling in het dorp. Daarbij pure nostalgie voor de niet meer zo jongeren onder ons.
Ondertussen doen we een warme oproep aan iedereen om ons te helpen. We zoeken nog steeds allerlei voorwerpen uit 'de klas van toen': banken, leien, griffels, oude schriften, wandplaten,... Kijk eens op de zolders en laat ons weten wat je gevonden hebt. Wil je de voorwerpen tijdelijk in bruikleen geven of wil je ze als gift bij de Erfgoedkamer laten: dat beslis je zelf.
Zeer specifiek zoeken we dus ook naar oude klasfoto's of andere documenten van de scholen in Leefdaal. We kunnen er dan misschien een prettig pinksterweekendje 'Wie is wie?' van maken.
Open Monumentendag 2011 - 'Conflict'

Wanneer? zondag 11 september 2011, van 10 tot 18 uur
Toegang gratis
door Gemeente Bertem, Werkgroep KW-stelling, Simon Stevin Vlaams Vestingbouwkundig Centrum vzw, Vrienden van Heverleebos en Meerdaalwoud vzw, Regionaal Landschap Dijleland vzw en de Erfgoedkamer
> Een fotoverslag kunt u hier vinden.
Ontdek het vergeten erfgoed uit de Tweede Wereldoorlog. In het Dijleland liggen talrijke bunkers van de KW-linie, een verdedigingslinie die België in allerijl bouwde aan de vooravond van WOII.
De gemeente Bertem neemt ook dit jaar deel aan deze Open Monumentendag. Je kan kennismaken met de overblijfselen van deze onzalige periode, meer bepaald in Korbeek-Dijle, dat pal op de verdedigingslinie lag.
Tentoonstelling 'Mei 1940, een onheilspellend begin' - Stationsstraat 13, Korbeek-Dijle (aan de Dijlebrug - The Shelter, vroeger Natur-Natur)
We geven een beeld van de voor de bewoners ingrijpende gebeurtenissen vóór WO II en in mei 1940. Aan de hand van kaarten, foto's en documenten, zoals kranten van toen, duiden we ook 'burgerlijke' activiteiten die zich toen afspeelden. Het gehele historische kader wordt geschetst en tevens de specifieke gevolgen voor een dorp als Korbeek-Dijle.
Bunkerwandeling - vertrek aan Stationsstraat 13, Korbeek-Dijle
Van de tentoonstelling 'Mei 1940, een onheilspellend begin' wandelen we naar een van de twee bunkers. Onderweg krijg je het verhaal van de gebeurtenissen in mei 1940, de opbouw van de bunkers, de camouflage, het gebruik. We passeren ook het graf van een Engelse militair. Om 10.30u en 14.30u wandelen we naar LW 2, om 11.30u en 15.30u naar LW 5. De wandeling duurt ongeveer een uur.
Wil je al meer weten over de KW-linie? Op kwlinie.be vind je heel wat informatie en een inventaris door de Werkgroep KW-stelling van bewaarde, verdwenen en zelfs nooit gebouwde onderdelen van de KW-linie.
Deze activiteiten kaderen in de intergemeentelijke samenwerking 'KW-Linie', waar ook Haacht, Kortenberg, Leuven, Oud-Heverlee en Sint-Katelijne-Waver deel van uitmaken. Voor het volledige progamma: zie hier.
Tentoonstelling 'Bertem, Teussersdorp'
Wanneer? zaterdag 24 september 2011, van 10 tot 17 uur
Waar? parochiezaal 'Ons Huis', Vossenstraat 4, Bertem
Toegang gratis
Met de tentoonstelling 'Bertem, Teussersdorp' zullen we ook dit jaar weer present zijn op de jaarmarkt. De 'Teussers', bijnaam voor de veekooplieden uit ons dorp, nemen een belangrijke plaats in in de beeldvorming van ons dorp. Maar wie zijn ze eigenlijk? Waar hielden ze zich mee bezig?
Dit is ook de uitgelezen kans om ook een blik te werpen op de geschiedenis van de jaarmarkt, die dit jaar voor de 29ste keer georganiseerd werd. Krantenknipsels, foto's en affiches voeren ons mee naar de vorige edities.
Of kom gewoon gezellig een Teusser drinken. Want daar draait het toch om?
Ledenuitstap naar het kasteel Arenberg
Wanneer? zaterdag 19 november 2011, om 14.30 uur aan de ingangspoort van het kasteel (of om 14 uur vertrek op het Gemeenteplein in Bertem)
Waar? Kasteel Arenberg, Heverlee
Toegang gratis voor leden, 5 euro voor niet-leden
Onze gewoontegetrouwe ledenvergadering heeft ditmaal de vorm aangenomen van een ledenuitstap. De tocht gaat naar het Kasteel Arenberg in Heverlee. De hertogen van Arenberg speelden nog een belangrijke rol in de geschiedenis van Bertem. Zopas vernemen we in de Campuskrant het bericht dat op 15 augustus Hertog Jean-Engelbert van Arenberg (1921-2011) overleden is in Lausanne-Ouchy in Zwitserland. Hij was 12e hertog van Arenberg en 18de hertog van Aarschot en Prins van het Heilig Roomse rijk van de Duitse Natie. Er zijn steeds banden van de familie gebleven met Leuven, met name in de KULeuven, waar hem trouwens in 1994 een eredoctoraat werd toegekend.
Op zaterdag 19 november 2011 worden we verwacht aan de ingangspoort van het kasteel om 14.30 uur. Diegenen die gezamenlijk met de wagen willen rijden of meerijden, verzamelen op het Gemeenteplein in Bertem. Daar vertrekken we stipt om 14 uur. De deelname aan het bezoek is gratis voor onze leden. Anderen zijn zeer welkom en betalen 5 euro.
Onze gids doorheen het Kasteel met de salons en de kapel is onze ondervoorzitter Willy Brumagne. Als toemaatje kunnen we ook een bezoek brengen aan de Architectuurafdeling van de K.U.Leuven, die daar gehuisvest is. Onze gastheer daarbij is Prof.ir.arch. Piet Stevens, die tevens betrokken is in restauratiewerken van de kerk in Bertem.
Afhankelijk van de tijd en het weer lopen we misschien nog even doorheen het domein rondom het kasteel. We hopen jullie talrijk te mogen begroeten!