Voorbije activiteiten - 2012

Een overzicht van de voorbije activiteiten uit 2012, georganiseerd door - of ingericht met medewerking van - de Erfgoedkamer. Klik hier om terug te keren naar de aankomende activiteiten of bekijk de evenementen uit een ander jaar: 2008, 2009, 2010, 2011, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017 , 2018, 2019 en 2022.

Leefdaalse avond 2.0

een organisatie van KWB Leefdaal, met medewerking van de Erfgoedkamer

Wanneer? woensdag 15 februari 2012, om 20 uur
Waar? Parochiezaal, Leefdaal
Toegang 3 euro

Na het succes van de eerste editie, organiseert KWB Leefdaal een tweede Leefdaalse avond. Ook wij zijn er weer, om een heel bijzondere vondst te presenteren: filmbeelden van ons dorp in mei 1940!

Nacht van de Geschiedenis 'Drank(en)''

i.s.m. Davidsfonds Bertem en Leefdaal

Wanneer? dinsdag 20 maart 2012, om 14 uur
Waar? 'Hof ter Vaeren', Wolfshagen 5, Huldenberg.
Om 13.30 uur vertrekken we vanop het dorpsplein van Bertem en in Leefdaal. Wie geen vervoer heeft kan meerijden, daarom graag een seintje wie zelf wil rijden en wie mee wil rijden aan Rob Parisis, op 016 48 92 08 of contact(at)erfgoedkamerbertem.be.
Toegang 2 euro

Dit jaar vindt voor de tiende keer de Nacht van de Geschiedenis plaats, een organisatie van het Davidsfonds. Thema dit jaar is 'Drank'. In onze streek is er een lange traditie van melkveebedrijven en melkveehouders, daarom koos de Erfgoedkamer er voor samen met het Davidsfonds van Bertem en Leefdaal een bezoek te brengen aan het melkveebedrijf Hof ter Vaeren, Wolfshagen 5 in Huldenberg.

We worden verwacht op dinsdag 20 maart om 14 uur voor een rondleiding in het bedrijf. Een kleine tentoonstelling zal daar ook een overzicht geven van de geschiedenis van de melkveeteelt in onze streek. Daarna is er nog gelegenheid om een koffietje te drinken. Of je daar melk bijwilt, mag je zelf kiezen.

Een overzicht van alle activiteiten die in Vlaanderen zullen plaatsvinden, valt hier te bekijken.

Erfgoeddag 'Negen eeuwen in negen helden'

logo erfgoeddagWanneer? zondag 22 april 2012, van 10 tot 18 uur
Waar? 'The Shelter', Stationsstraat 13, Korbeek-Dijle
Toegang gratis

Wandelen: 'Speurtocht naar helden'
Wanneer? zondag 22 april 2012, om 11 en 15 uur
Vertrekpunt? 'The Shelter', Stationsstraat 13, Korbeek-Dijle

De eerste gevonden vermelding van de naam 'Bertem' is dit jaar 900 jaren oud. We kozen uit de voorbije negen eeuwen negen markante figuren uit Bertem, Korbeek-Dijle en Leefdaal. Ze komen die zondag samen in Korbeek-Dijle. Zij zijn onze gidsen doorheen de geschiedenis. Van een 18de-eeuwse pastoor over een 13de-eeuws kruisvaarder tot een zevenjarig jongetje uit de 19de eeuw: ze vormen een merkwaardige verzameling. Ze geven ons een bloemlezing uit onze geschiedenis en onze monumenten.

Hopelijk komt u ons vergezellen op deze ontdekkingstocht, op 22 april in Korbeek-Dijle.

Vergeet dan zeker ook uw wandelschoenen niet! De tentoonstelling vindt plaats in Korbeek-Dijle, dus nemen we ook een kijkje in het dorp. Waar lieten die helden hun sporen na?

Algemene ledenvergadering naar Aarschot

Wanneer? zaterdag 5 mei 2012, om 14 uur
Waar? Parking stedelijk museum, Aarschot
We verplaatsen ons met eigen vervoer. Afspraken voor samen reizen kan. Laat dus weten of je meegaat en vrije plaatsen hebt in de wagen of je graag met iemand zou meerijden (Rob Parisis 0475-70 55 27). We komen samen op het gemeenteplein in Bertem en vertrekken daar om 13.15 uur. We rijden naar de parking aan het stedelijk museum in Aarschot in de Elisabethlaan. Daar begint ons bezoek om 14 uur stipt.
Toegang gratis voor leden, 5 euro voor niet-leden

Lang geleden hadden de Hertogen van Aarschot het voor het zeggen in Bertem. We gaan ginder eens kijken of we er geen sporen meer van zouden vinden.

We bezoeken onder leiding van een gids de 's Hertogenmolens (zopas prachtig gerestaureerd). We wandelen verder langs het begijnhof, de Onze-Lieve-Vrouwekerk, de Grote Markt naar het cultureel centrum "Het Gasthuis". Dit bezoek neemt twee uren in beslag.

Op het eindpunt kan ieder op eigen initiatief uitblazen in de gezellige cafetaria.

'Op een kier' - Verborgen erfgoed in Vlaams-Brabant

Wanneer? Zondag 20 mei, 17 juni en 15 juli 2012, van 14 tot 18 uur
Waar? Sint-Pietersbandenkerk van Bertem, Sint-Bartholomeuskerk van Korbeek-Dijle en Sint-Lambertuskerk van Leefdaal
Toegang gratis

Op zondag 20 mei zetten weer een groot aantal monumenten in heel de provincie Vlaams-Brabant hun deur op een kier. Je kan dus ook de kerken van Bertem, Korbeek-Dijle en Leefdaal bezoeken, telkens van 14 tot 18 uur. In Bertem en Leefdaal zijn er op rondleidingen voorzien om 15 en 17 uur. In Korbeek-Dijle wordt uitleg verstrekt over het beroemde retabel om 14.15, 15.15 en 17.15 uur.

Om 16 uur kan je in de drie locaties genieten van een muzikaal intermezzo, gebracht door jong talent!
In Bertem gaat het om 4beauforte (fluitkwartet), in Korbeek-Dijle speelt Astrid Desantoine (solorecital harp) en in Leefdaal kan je luisteren naar Carnet de cuisine (blokfluit en cello)

Wilt u ook weten wat andere dorpen te bieden hebben? De brochure met het volledige programma vindt u nu op het gemeentehuis van Bertem, in de bibliotheek of online op de website van provincie Vlaams-Brabant.

Tentoonstelling 'Sleutelmomenten'

Wanneer? zaterdag, zondag en maandag 26 (van 16 tot 20 uur), 27 (van 10 tot 20 uur) en 28 (van 14 tot 17 uur) mei 2012
Waar? refter gemeentelijke basisschool, Dorpstraat 540, Leefdaal
Toegang gratis

Geschiedenis is het verhaal van mensen. Een mens wordt geboren en sterft. De weg ertussen is bezaaid met 'sleutelmomenten'. Op deze tentoonstelling zullen zij in het licht gesteld worden: doop, eerste communie, vormsel en huwelijk. De kans om de mooiste dag van je leven te (her)beleven?

Opening van de pastorij van Bertem - Tentoonstelling

Wanneer? Zaterdag 16 juni 2012, van 14 tot 17 uur
Waar? Vossenstraat 4, Bertem
Toegang gratis

In de zestiende eeuw hadden de godsdiensttroebelen ook in Bertem toegeslagen. De pastorij werd geplunderd en was onbewoonbaar geworden. Enkele jaren moest de pastoor het zonder eigen woning stellen. In 1631 werd uiteindelijk een nieuw gebouw opgetrokken, op de plaats van de huidige pastorij in de Vossenstraat. Waarschijnlijk nam de pastoor nu het zekere voor het onzekere, en werd daarom tien jaar later een gracht gegraven. In 1691 werd door Franse troepen de schuur platgebrand en zware schade aangericht aan het gebouw. In de 18e eeuw was de pastorij ook volledig verouderd en uit de mode. Een volledige verbouwing kwam in 1770 klaar, zoals de datum boven de deur getuigt.

Dankzij de mooie tuin krijgt de pastorij haast de allures van een landhuis, aangezien de voorgevel en de achtergevel op dezelfde evenwichtige wijze opgebouwd zijn. Het is dan ook meer dan terecht dat het hele complex, met het wagenhuis, het poortgebouw, de muur en de omgrachting sinds 1993 beschermd zijn. Bij dezelfde gelegenheid werden ook de pastorij en de tuin als dorpsgezicht geklasseerd. Nu is de restauratie van het gebouw afgerond. Deze prachtige oude woning is klaar om de eerste bezoekers te ontvangen op 16 juni.

Bij deze feestelijke gebeurtenis verzorgt de Erfgoedkamer een tentoonstelling over het verleden van de pastorij en wat geschiedenis van de parochie. Je kan ze vrij komen bezichtigen op de eerste verdieping, doorlopend tussen 14 en 17 uur. Om 15 en 16 uur zorgt de Erfgoedkamer eveneens voor begeleide rondleidingen.

Toerisme Dijleland - streekwandeling in Bertem

Wanneer? Woensdag 11 juli 2012, om 14 uur
Vertrek? Pastorij, Vossenstraat 4, Bertem

Op woensdag 11 juli organiseert Toerisme Dijleland een streekwandeling in Bertem. Dit jaar wordt de oudste vermelding van onze gemeente negenhonderd jaar oud. Minstens even lang wordt er ook al over de inwoners gepraat. Wat de gewone man over zijn dorp en buren te vertellen heeft, horen we tijdens deze wandeling.

'Op een kier' - Verborgen erfgoed in Vlaams-Brabant

Wanneer? Zondag 15 juli 2012, van 14 tot 18 uur
Waar? Sint-Pietersbandenkerk van Bertem, Sint-Bartholomeuskerk van Korbeek-Dijle en Sint-Lambertuskerk van Leefdaal
Toegang gratis

Op zondag 15 juli zetten weer een groot aantal monumenten in heel de provincie Vlaams-Brabant hun deur op een kier. Je kan dus ook de kerken van Bertem, Korbeek-Dijle en Leefdaal bezoeken, telkens van 14 tot 18 uur. In Bertem en Leefdaal zijn er rondleidingen voorzien om 15 en 17 uur. In Korbeek-Dijle wordt uitleg verstrekt over het beroemde retabel om 14.15, 15.15 en 17.15 uur.

Wilt u ook weten wat andere dorpen te bieden hebben? De brochure met het volledige programma vindt u nu op het gemeentehuis van Bertem, in de bibliotheek of online op de website van provincie Vlaams-Brabant.

Open Monumentendag 2012 - 'Muziek, woord en beeld'

logo OMD

Wanneer? zondag 9 september 2012, van 10 tot 18 uur
Waar? Parochiaal Centrum, Dorpstraat 538 in Leefdaal en De Cerkel, Tervuursesteenweg 164 in Bertem
Toegang gratis

Op zondag 9 september 2012 is het Open Monumentendag in Vlaanderen. Thema dit jaar is 'Muziek, woord en beeld'. De gemeente Bertem neemt ook weer deel. De Erfgoedkamer zet twee monumenten open: Zaal De Cerkel in Bertem op de Tervuursesteenweg en het Parochiaal Centrum in Leefdaal op de Dorpstraat. Beide locaties zijn al vele jaren de centra van het culturele leven in onze gemeente.

In Leefdaal wordt in een tentoonstelling de bouw en de geschiedenis van het parochiaal centrum getoond. Tevens wordt er aandacht besteed aan de architect Viérin, die dit gebouw ontwierp en ook nog vele andere woningen in de omgeving. Ook de plannen van de wijk Varenberg is mede van zijn hand. Gedurende de dag zijn er enkele animatiemomenten voorzien: Je kan muzikanten beluisteren van de Koninklijke Filharmonie om 14 uur en om 16 uur neemt de Koninklijke Fanfare Sint-Lambertus het over.

In Bertem geeft een tentoonstelling een beeld van de oude geschiedenis van zaal De Cerkel. Er wordt tegelijkertijd aandacht besteed aan de muziekverenigingen en toneelgezelschappen die er al tientallen jaren optraden. Momenteel zijn dat nog de Koninklijke Fanfare De Vier Heemskinderen en toneelgroep De Jonge Toneelminnaars. Ook in Bertem is er animatie voorzien. Zo kan je de toneelgroep Laban aan het werk zien met een wagenspel om 11.30 uur en is er een optreden van de Koninklijke Fanfare De Vier Heemskinderen om 14 uur.

Tentoonstelling 'Graan'

Wanneer? zaterdag 29 september 2012, van 10 tot 17 uur
Waar? Pastorij van Bertem, Vossenstraat 4 in Bertem
Toegang gratis

Graan: een onontbeerlijk voedingsmiddel. Het is dan ook tijd om eens een blik te werpen op de graanteelt in onze gemeente. De Erfgoedkamer en de gemeente nodigt je daarom tussen 10 en 17 uur uit in de pastorij in Bertem. Voor zij die van het dorsen dorstig zouden worden, zal natuurlijk ook de nodige verfrissing worden voorzien!

Filmvertoning 'De Vlaschaard'

Wanneer? dinsdag 11 december 2012, om 20 uur
Waar? Pastorij van Bertem, Vossenstraat 4 in Bertem
Toegang gratis voor leden, twee euro voor niet-leden

Traditiegetrouw houden wij in het najaar onze ledenactiviteit. Op dinsdag 11 december 2012 om 20 uur is iedereen welkom in het wagenhuis van de oude pastorij van Bertem om de voorstelling van de Vlaamse film De vlaschaard bij te wonen. De vlaschaard is een film uit 1983 van Jan Gruyaert, gebaseerd op het in 1907 gepubliceerde gelijknamige boek van Stijn Streuvels. Het boek was in 1942-1943 reeds verfilmd als Wenn die Sonne wieder scheint.

Stijn Streuvels is een bekende Vlaamse schrijver en werd geboren als Franciscus Petrus Maria Lateur op 3 oktober 1871 in Heule, een dorp in de buurt van Kortrijk . Zijn roepnaam was Frank. Hij was niet de zoon van een bakker, zoals vaak wordt beweerd, maar van een kleermaker. Deze kleermaker, Camille Lateur, was getrouwd met Louise Gezelle, een zuster van de grote dichter Guido Gezelle. De jonge Frank aardde niet binnen het keurslijf van het onderwijs en ging al vroeg aan het werk bij twee broers van zijn vader, die bakker waren. In hun bakkerij, waar de conversatie zeldzaam was, besteedde Frank zijn vrije uren aan het kennismaken met alle teksten, die hij maar kon vinden.

De jongeman begint ook te schrijven, vrijwel onmiddellijk onder het pseudoniem Stijn Streuvels. Het zijn korte schetsen, die aanvankelijk worden opgenomen in een onbeduidend tijdschriftje, De jonge Vlaming. Al snel echter wordt Streuvels ontdekt door de redactie van het ambitieuze en vernieuwende tijdschrift Van Nu en Straks. Streuvels bereikt de gezegende leeftijd van 98 jaar en laat een enorm oeuvre achter.

Thema van het boek De vlaschaard is een generatieconflict tussen boer Vermeulen en zijn zoon Louis. De onwil van de vader, die weigert plaats te maken voor zijn zoon, die volwassen wordt en mee wil doen bij het beheer van de boerderij. Vic Moeremans die in de film de rol van boer Vermeulen speelde, won in 1983 het Gouden Kalf als beste acteur. Een ander bekend werk De teleurgang van de waterhoek (1927) van Stijn Streuvels werd in 1971 verfilmd al Mira door Fons Rademakers met in de hoofdrollen Willeke van Ammelrooy en Jan Decleir.

Hoewel het verhaal van De vlaschaard zich afspeelt in West-Vlaanderen werd het gros van de buitenopnames van de film opgenomen op de grondgebied van Bertem, Leefdaal en Vossem. Men herkent gemakkelijk de hoeve van het college van Luxemburg in Vossem en de Augustijnerhoeve (hoeve De Prins) in Bertem.

De nabijheid vanuit Brussel en de landelijkheid van onze omgeving lagen aan de basis tot de keuze van de locatie in plaats van een verre verplaatsing te maken naar West-Vlaanderen. Een stuk land werd ingezaaid met vlas in het landbouwgebied tussen de Ketelstraat (Leefdaal) en de Groene weg (grens met Vossem). Tal van figuranten uit de geciteerde dorpen komen in de film uitgebreid aan bod.

Na de film is er mogelijkheid tot napraten met een drankje in het gezellig vernieuwde wagenhuis.