Voorbije activiteiten - 2014

Een overzicht van de voorbije activiteiten uit 2014, georganiseerd door - of ingericht met medewerking van - de Erfgoedkamer. Klik hier om terug te keren naar de aankomende activiteiten of bekijk de evenementen uit een ander jaar: 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2015, 2016, 2017, 2018, 2019 en 2022.

Erfgoeddag 'Over de grens met de tram'

logo erfgoeddagWanneer? zondag 27 april 2014, van 10 tot 18 uur
Waar? 'The Shelter', Stationsstraat 13 in Korbeek-Dijle
Toegang gratis

Vertelmomenten
Wanneer? zondag 27 april 2014, van 14 tot 15 uur
Mariet Buekenhout neemt de kinderen mee met sprookjesachtige en 'grenzeloze' vertellingen.

In de 'statie' van Bertem en Leefdaal wacht men best niet op een trein. Enkel bussen passeren er. Bovendien was het 'Oud Station' nooit een treinstation. Wel stopte daar ooit een tram. Hoewel deze tram voor de laatste maal uitreed in 1961, zijn de herinneringen eraan gebleven. Openbaar vervoer neemt immers in een mensenleven een belangrijke plaats in. Op weg naar het werk, of net naar ontspanning: allemaal maken we er wel eens gebruik van.

Op zondag 27 april 2014 vindt weer in heel Vlaanderen Erfgoeddag plaats. Het thema is dit jaar 'Grenzeloos'. Daarom kijkt de Erfgoedkamer over de grenzen van onze gemeente heen. Hoe kon een inwoner uit Bertem, Korbeek-Dijle en Leefdaal zich in het verleden verplaatsen? Van Romeinse heirbanen tot de E40: de mogelijkheden om zich te verplaatsen waren werkelijk grenzeloos. Straatnamen zoals de Stationsstraat in Korbeek-Dijle - de weg naar het station van Oud-Heverlee - beklemtonen het belang van transport nog meer.

In een tentoonstelling brengt de Erfgoedkamer het verhaal van deze opmerkelijke mobiliteit. De focus ligt daarbij op de tramlijnen, aangezien zij het mogelijk maakten werkelijk hechte banden te smeden met de omliggende streek. We zoeken ook naar het gebruik van dit transportmiddel en de gevolgen op cultureel, economisch en sociaal gebied. Je merkt het al: zet je op 27 april ook in beweging, met als bestemming deze interessante tentoonstelling ... in de Stationsstraat!

Tentoonstelling 'De Jongmansgilden van Leefdaal in Woord en Beeld'

Wanneer? zaterdag 7 (van 16 tot 20 uur), zondag 8 (van 10 tot 20 uur) en maandag 9 (van 14 tot 17 uur) juni 2014
Waar? refter gemeentelijke basisschool, Dorpstraat 540 in Leefdaal
Toegang gratis

Traditiegetrouw organiseert de Erfgoedkamer een tentoonstelling in de refter van de gemeentelijke basisschool tijdens de Pinksterfeesten in Leefdaal. Dit jaar werd gekozen om de jongmansgilden in beeld te brengen. Deze wellicht oudste vereniging van onze gemeente viert dit jaar haar jubileum want in 1839 - 175 jaar geleden - werd ze heropgericht. In Leefdaal is deze gilde beter bekend onder de naam van de 'Jefkes'. Sint-Jozef is namelijk de patroon van de vrijgezellen. Later heeft ze zich in twee groepen gesplitst: de jongmansgilde nr. 1 of de 'jefkes, pekes en mekes' en de jongmansgilde nr. 2 of de 'jefkes en mamers'. Beide gilden hebben jaarlijks respectievelijk op de laatste zondag van juni en de eerste zondag van juli hun optocht en koningschieting. Deze gilden hebben dus een rijke geschiedenis en kenden perioden van grote bloei maar ook stagnatie. Niettemin overleefden zij en zijn ze enig in Vlaanderen.

Open Monumentendag 2014 - 'Kerk in Beeld'

logo OMD

Wanneer? zondag 14 september 2014, van 11 tot 18 uur
Waar? Sint-Pieterskerk, Groenendaal in Bertem
Toegang gratis

Zoals steeds sluit de Erfgoedkamer de zomer af met enkele interessante activiteiten. Op zondag 14 september 2014 vindt weer in heel Vlaanderen Open Monumentendag plaats. Dit jaar verwelkomt de Erfgoedkamer je in de Sint-Pieterskerk van Bertem. Een tentoonstelling van verschillende oude prenten en foto's van het exterieur tonen hoe het gebouw de jaren doorstond. Het interieur kan je zelf verkennen, of je kan aansluiten bij een geleide rondleiding. Om 11 uur, 14 uur en 16 uur zal een ervaren gids immers paraat staan.

De omgeving van de Sint-Pieterskerk kan je ontdekken tijdens een wandeling door Bertem. Een korte tocht brengt je langs diverse monumenten in het hart van Bertem. Een groot deel ervan maakt sinds 1992 deel uit van een beschermd dorpsgezicht. Onderweg vertelt de gids je alles over het kerkhof en twee majestueuze pachthoven naast de kerk, het klooster van Bertem en de pastorij uit 1770. De wandeling vertrekt om 10 uur, 15 uur en 17 uur aan de kerk.

Tentoonstelling 'Bertemse Soldaten in WO I'

Wanneer? zaterdag 27 september 2014, van 10 tot 17 uur
Waar? Pastorij van Bertem, Vossenstraat 4 in Bertem
Toegang gratis

Vanaf 27 september kan je tot het einde van het jaar de tentoonstelling bezichtigen op elke woensdagnamiddag (14-16 uur) en vrijdagavond (19-21 uur) en op 1 en 11 november 2014.

Daarnaast herdenkt de Erfgoedkamer in september de Eerste Wereldoorlog, die honderd jaar geleden uitbrak. Ook het kleine Bertem moest deze vreselijke episode uit de wereldgeschiedenis ondergaan. 116 dorpelingen vochten moedig tegen de Duitsers, terwijl zij die thuisbleven vier jaar lang in een bezet land leefden. Ieders leven werd er ingrijpend door getekend.

Tijdens de Jaarmarkt brengt de Erfgoedkamer in een tentoonstelling het verhaal van de oorlog in Bertem. Met behulp van verschillende foto's, relicten en documenten komt het verre verleden weer nabij. Deze tragische periode mag immers niet worden vergeten!

De oorlog wordt niet enkel herdacht met een tentoonstelling in De Pastorij. In september verschijnt ook het boek Bertemse soldaten in Wereldoorlog I van Jef Vanderwegen, met biografische en genealogische gegevens over de 116 soldaten uit Bertem, die tijdens de Eerste Wereldoorlog meevochten aan het front. Het boek vormt een laatste eerbetoon aan al deze zonen, echtgenoten en vaders die dermate grote offers gaven.