Voorbije activiteiten - 2017

Een overzicht van de voorbije activiteiten uit 2017, georganiseerd door - of ingericht met medewerking van - de Erfgoedkamer. Klik hier om terug te keren naar de aankomende activiteiten of bekijk de evenementen uit een ander jaar: 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2018, 2019 en 2022.

Lentelezing: Obiits in Leefdaal

Wanneer? woensdag 15 maart 2017, om 20 uur
Waar? Sint-Lambertuskerk, Leefdaal
Toegang gratis voor leden, 5 euro voor niet-leden

Obiits of (ruitvormige) rouwborden maken deel uit van de rouwbetuigingen die een adellijke afgestorvene begeleiden bij zijn laatste reis. Zij herinneren aan een rijke hoofse geschiedenis. Oorspronkelijk werden in adellijke rouwstoeten de wapenuitrusting en tabbaard (met familiewapen) meegedragen. Deze 'erestukken' werden na de rouwdienst boven de graftombe gehangen.

In de loop van de geschiedenis onderging dit rouwgebruik herhaaldelijk aanpassingen. De erestukken werden vervangen door een heraldisch stuk: het rouwbord. Dit rouwgebruik leeft ook nog verder bij de adel in onze streken en verder in West-Europa.

Stefan Crick, specialist in deze materie, komt ons hierover spreken in de Sint-Lambertuskerk van Leefdaal. De keuze van deze locatie is niet toevallig. Er zijn namelijk een hele reeks rouwborden aanwezig van de familie de Liedekerke. Deze obiits zullen uiteraard speciale aandacht krijgen.

Erfgoeddag 'Zorg'

logo erfgoeddag Wanneer? zondag 23 april 2017, van 13 tot 18 uur
Waar? De Pastorij, Vossenstraat 4 in Bertem
Toegang gratis
De wandeling vertrekt om 13.30 uur aan De Pastorij.

Ook in 2017 neemt onze gemeente deel aan Erfgoeddag. Daarin staat dit jaar 'Zorg' centraal.

Het Lokaal Dienstencentrum De Blankaart (LDC) heeft een inleefwandeling uitgewerkt, die doorheen het centrum van het dorp loopt. De wandelgids met beschrijving van de wandeling, waarbij men aan de hand van zintuiglijke prikkels, het geheugen van dementerenden weet te prikkelen, kun je vinden op de website van het WZC: www.stbernardus.be

Ook jij trekt best meteen op pad: het LDC organiseert namelijk een fotografiewedstrijd. De winnaar van deze wedstrijd wordt bekendgemaakt op Erfgoeddag, op 23 april. Deelnemen kan tot en met 9 april.

Hoe deelnemen?
Stuur je foto digitaal naar ldc@stbernardus.be, of bezorg een afdruk op dit adres: LDC De Blankaart, Egenhovenstraat 24, 3060 Bertem, steeds met vermelding van je naam, adres en telefoonnummer.

De Erfgoedkamer organiseert op 23 april een begeleide wandeling langsheen het parcours van de inleefwandeling. Een aantal belangrijke plaatsen met erfgoedwaarde zullen deskundig worden voorgesteld door een ervaren gids. Op elke plaats tref je een foto van weleer aan. Alle foto's, oud en nieuw, worden ook gebundeld in een tentoonstelling, samen met de inzendingen uit de fotografiewedstrijd. Ook na Erfgoeddag kun je die tentoonstelling nog in De Pastorij bezoeken.

Tentoonstelling '25 jaar Roemeniëcomité'

Wanneer? zaterdag 3 (van 16 tot 20 uur), zondag 4 (van 10 tot 20 uur) en maandag 5 (van 14 tot 18 uur) juni 2017
Waar? gemeenschapscentrum Vlieg-In, Vlieguit 6 in Leefdaal
Toegang gratis

In 2017 wordt de 25-jarige samenwerking tussen Taut en Bertem gevierd. Het Roemeniëcomité brengt samen met de Erfgoedkamer dit nog 'jonge' erfgoed onder de aandacht. In die kwarteeuw is er trouwens veel veranderd, zowel hier als in Roemenië. Toen de eerste ploeg naar Roemenië reed, was dat een heel avontuur. Een gewone gsm was toen nog onbestaande en het heeft dan nog een aantal jaren geduurd voor er goede verbindingen ontstonden. Momenteel zijn de jongeren en minder-jongeren van Taut drukke Facebookgebruikers! Deze tentoonstelling geeft een goed overzicht van onze 25-jarige samenwerking.

Open Monumentendag 'de Vroenhoeve in Sint-Verona'

logo OMD

Wanneer? zondag 10 september 2017, van 10 tot 17 uur
Waar? Dorpstraat 266 in Sint-Verona (Bertem)
Rondleidingen om 10, 11, 14, 15 en 16 uur
Toegang gratis

Lange tijd bleef de historische Vroenhoeve in Sint-Verona onder de periscoop van historici of heemkundigen. Was dit toe te schrijven aan het feit dat haar juiste geschiedenis moeilijk te achterhalen was of door de vaststelling dat de tand des tijds ook haar architectonische waarde flink had aangetast?

Zoals tal van historische panden heeft ook deze oude vierkantshoeve haar aandeel gekregen van branden en verbouwingen die een aanzienlijk deel van haar authentiek karakter vernietigden. In 1972 kwam hierin echter een kentering ten goede; de huidige eigenaars kochten het pand dat in de late jaren zestig reeds als 'fermette' deels was verbouwd, en dit met alle gevolgen vandien. Vandaar de noodzaak om grondig van voorafaan te herbeginnen.

Zorgvuldig werd gezocht naar de juiste bouwmaterialen en architectonische details en toen omstreeks 1985 ook de aanpalende schuur kon worden aangekocht, lag de weg open voor een volledige reconstructie met behoud van alles wat nog gered kon worden, maar vooral met het doel om het karakter van het totale complex in ere te herstellen.

Na meer dan veertig jaar restauratie en verbouwingswerken kon ook de groene omgeving worden aangepakt. Een verzorgde tuin met oude boomgaard, schapenweides en bebossing, in overeenstemming met wat er op oude kaarten te zien was, hebben uiteindelijk dit historisch pand gemaakt tot een oase van rust te midden van een zee van groen.

Een bezoek meer dan waard! De eigenaar verwelkomt je graag en zal je alle nodige informatie verstrekken.

Tentoonstelling '200 jaar Sint-Bernardussite in Bertem'

Wanneer? van 22 september 2017 tot 15 oktober 2017, elke dag van 10 tot 17 uur
Waar? Woonzorgcentrum Sint-Bernardus, Egenhovenstraat 22 in Bertem
Toegang gratis

Het is een merkwaardige geschiedenis van volgehouden inzet voor bejaardenzorg en onderwijs. Het is een verhaal van ononderbroken inspanningen doorheen tegenwerkingen, moeilijkheden en oorlogsomstandigheden. Het is tevens een voorbeeld van permanente samenwerking tussen kloosterlingen en leken. Het begon in 1817 met een schenking van de Bertemnaar Jan Baptist Humblé aan de kloosterorde 'Congregatie van de zusters van Liefde van Jezus en Maria van Gent', die toen nog maar dertien jaar bestond.

Een tentoonstelling van de Erfgoedkamer toont vanaf 22 september 2017 gedurende drie weken deze boeiende geschiedenis. Ze is alle dagen te bezoeken in de gebouwen van het rusthuis (Egenhovenstraat 22).

Tentoonstelling '25 jaar Roemeniëcomité'

Wanneer? zaterdag 30 september 2017, van 10 tot 18 uur
Waar? De Pastorij, Vossenstraat 4 in Bertem
Toegang gratis

Vanaf 30 september kun je tot het einde van het jaar de tentoonstelling bezichtigen op elke woensdagnamiddag (14-16 uur) en vrijdagavond (19-21 uur).

In 2017 wordt de 25-jarige samenwerking tussen Taut en Bertem gevierd. Het Roemeniëcomité brengt samen met de Erfgoedkamer dit nog 'jonge' erfgoed onder de aandacht. In die kwarteeuw is er trouwens veel veranderd, zowel hier als in Roemenië. Toen de eerste ploeg naar Roemenië reed, was dat een heel avontuur. Een gewone gsm was toen nog onbestaande en het heeft dan nog een aantal jaren geduurd voor er goede verbindingen ontstonden. Momenteel zijn de jongeren en minder-jongeren van Taut drukke Facebookgebruikers!

De tentoonstelling was al eens te bezoeken op de Pinksterfeesten in Leefdaal. Diegenen die het toen gemist hebben of zij die deze tweede, aangepaste versie willen bekijken, zijn welkom in De Pastorij tijdens de Jaarmarkt.