Voorbije activiteiten - 2018
Een overzicht van de voorbije activiteiten uit 2018, georganiseerd door - of ingericht met medewerking van - de Erfgoedkamer. Klik hier om terug te keren naar de aankomende activiteiten of bekijk de evenementen uit een ander jaar: 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2019 en 2022.
Nacht van de Geschiedenis 'De Sint-Pieterskerk van Bertem'
i.s.m. Davidsfonds Bertem
Wanneer? dinsdag 20 maart 2018, vanaf 19.30 uur
Waar? Sint-Pieterskerk, Bertem
Toegang 7 euro (voor leden van de Erfgoedkamer of het Davidsfonds) of 10 euro (voor niet-leden)
Op 20 maart organiseert Davidsfonds Bertem samen met de Erfgoedkamer de Nacht van de Geschiedenis in Bertem. Op de eerste dinsdag van de lente ben je van harte welkom in de Sint-Pieterskerk van Bertem. Het thema van de Nacht van de Geschiedenis is dit jaar immers religie.
Vanaf 19.30 uur kun je je verdiepen in de geschiedenis van de kerk, dankzij een tentoonstelling met documenten, foto's en prenten. Om 20 uur luisteren we naar een kort muziekstuk op het orgel, bespeeld door Ann De Lentacker. Vervolgens start een geleid bezoek aan de kerk, onder leiding van historicus Johan Breugelmans. Ook tijdens en na de rondleiding pauzeren we korte tijd om naar aangepaste muziek te luisteren. Tot slot krijg je opnieuw de kans om de tentoonstelling te bekijken en van een drankje te genieten.
Om in te schrijven maak je 7 euro (voor leden van de Erfgoedkamer of het Davidsfonds) of 10 euro (voor niet-leden) over naar het Davidsfonds, bankrekening BE22 7343 0700 8847, met 'Nacht' als mededeling. Deze inschrijving regel je liefst vóór 16 maart.
Erfgoeddag 'Wandel en kies'
Wanneer? zondag 22 april 2018, om 14 uur
Waar? vertrek aan de kerk van Leefdaal
Toegang gratis
Ter gelegenheid van Erfgoeddag organiseert de Erfgoedkamer op 22 april 'Wandel en kies', een erfgoedwandeling in Leefdaal. Tijdens de wandeling zal niet enkel aandacht worden besteed aan de monumenten, maar ook aan het landschap als erfgoed.
De wandeling begint aan de Sint-Lambertuskerk in Leefdaal met een korte rondleiding in de kerk. Via de Voervallei gaat het dan naar de Sint-Veronakapel voor een bezoek aan de site van en een rondleiding in de kapel. Onderweg wordt de aandacht ook even gevestigd op het Kasteel de Liedekerke en de Vroenhoeve. De plateaurest tussen Voer en Dijle met zijn weids panorama leent zich tot een aangename terugtocht naar de kerk van Leefdaal.
Onderweg zijn in het landschap heel wat interessante elementen het bekijken en het overwegen waard, zoals onder meer de gekanaliseerde en meanderende Voer, bronnen en waterwinning, droge delle (dal) met vloedgracht en wachtbekken, erosiegevoelig akkerland en holle wegen, ...
- Vertrek: om 14 uur aan de kerk van Leefdaal
- Afstand: ca. 4,5 km
- Goede wandelschoenen gewenst, zeker bij of na regenachtig weer
- Gids: Jan Jansen
Tentoonstelling 'Toen Leefdaal nog Leefdael was'
Wanneer? zaterdag 29 mei 2018, van 16 tot 20 uur, en zondag 20 mei 2018, van 10 tot 20 uur
Toegang gratis
Op 19 en 20 mei zijn er weer de traditionele Pinksterfeesten in Leefdaal. De Erfgoedkamer neemt deel met de tentoonstelling 'Toen Leefdaal nog Leefdael was'. We maken een fotowandeling doorheen het dorp en confronteren oude beelden met de actuele foto's. Het leidt soms tot opmerkelijke, schrille contrasten; maar ook tot aangename gelijkenissen.
Open Monumentendag 'Hof van Forneville'

Wanneer? zondag 9 september 2018
Toegang gratis
Het Hof van Forneville is een prachtig gerestaureerde 'middelgrote hoeve met aanhorigheden rondom het erf'. Aan het einde van de achttiende eeuw werd de woning verbouwd en uitgebreid tot een statig burgerhuis. Bijzondere kenmerken zijn de zandstenen omlijstingen rond alle deuren en vensters.
Een bekende bewoner van de hoeve was Jan-Frans Forneville. In de Nederlandse periode was Forneville reeds schepen van de gemeente Bertem. In 1830 werd hij er voor een korte periode burgemeester. Vele jaren later werd het Hof bewoond door een andere burgemeester, namelijk Raymond Hendrickx. Hij was burgemeester in Bertem van 1921 tot 1930. Zo ontstond de naam waarmee de hoeve wordt aangeduid: de Hendrickxhoeve.
De huidige bewoners hebben de resterende gebouwen prachtig gerestaureerd, met veel respect voor het verleden. Samen met de kasseien van de Rotspoelstraat is het één van de beste bewaarde hoekjes in het dorp.
Op 9 september 2018 zorgt de Erfgoedkamer voor twee begeleide rondleidingen, om 11 uur en om 15 uur, in de Rotspoelstraat 1.
Tentoonstelling 'Front en Thuisfront in 14-18'
Wanneer? zaterdag 29 september 2016, van 10 tot 17 uur
Waar? De Pastorij, Vossenstraat 4 in Bertem
Toegang gratis
Van 29 september 2018 tot 15 mei 2019 kun je de tentoonstelling bezichtigen op elke woensdagnamiddag (14-16 uur) en vrijdagavond (19-21 uur).
De herdenkingsactiviteiten voor de Grote Oorlog lopen dit najaar op hun einde. Met de Jaarmarkt wil ook de Erfgoedkamer nog een overzicht geven van de gebeurtenissen en het leven van de mensen, zowel van de soldaten aan het front als van de achtergeblevenen in de landelijke dorpen Bertem, Korbeek-Dijle en Leefdaal.
De soldaten beleefden hevige gevechten, lange marsen, zeer moeilijke levensomstandigheden. Sommigen zijn gesneuveld, anderen gewond en afgevoerd naar hospitalen in Frankrijk. Velen zijn krijgsgevangen genomen en verzeilden in Duitsland. Een deel kon ontkomen naar het neutrale Nederland, waar ze opgevangen werden in interneringskampen.
Thuis bleven vele gezinnen achter, bang wachtend op enig nieuws. Veel werkkrachten waren opgeroepen. Voedseltekorten namen overhand toe. Opeisingen van de bezetter maakte het allemaal nog moeilijker.
Zowel aan het Front als aan het Thuisfront was er maar éééén overheersend doel: 'Overleven'.
Aansluitend bij het thema van deze tentoonstelling zijn volgende boeken te koop:
- Jef Vanderwegen, Bertemse Soldaten in Wereldoorlog I
- Willy Brumagne, Leefdaal 1914-1918. Een Brabants dorp in de Groote Oorlog